Stolpwoning voldoet met Kolibrie 4.0 R aan EPC-eis

Aannemer Roskam: “Dik of dun element, het maakt geen verschil

De steeds scherper wordende EPC-eis dwingt ontwerpers van woningen niet alleen tot weloverwogen keuzes met betrekking tot de installaties, zeker zoveel aandacht vereisen de isolatievoorzieningen. Beter isoleren brengt ook de toepassing van bijvoorbeeld dikkere dakelementen met zich mee. Levert dat geen problemen op met de verwerking? “Dunner of dikker, het maakt werkelijk geen enkel verschil,” zegt aannemer Gerben Roskam.

In het Overijsselse Vollenhove schuiven de medewerkers van Aannemersbedrijf Roskam uit Sint Jansklooster alweer het volgende Unidek Kolibrie 4.0 R element op zijn plaats. In hetzelfde bouwplan is het de tweede woning waar het bouwbedrijf de dakelementen toepast. Met zijn totale dikte van 162 mm oogt het element fors, maar de dikkere kern heeft nauwelijks effect op het gewicht. “Een paar centimeter dikkere EPS-kern, betekent dat we een paar centimeter meer lucht moeten tillen,” lacht Gerben Roskam. “Ik kan me voorstellen dat je in de renovatie niet altijd een element met een dergelijke dikte kunt gebruiken. In de bestaande bouw heb je immers te maken met detailleringen die al vast liggen. Voor de nieuwbouw maakt dat echt helemaal geen verschil. Bij het ontwerp van de detailleringen hou je in dat geval gewoon rekening met de dikte van het element. En de verwerking is even plezierig en gemakkelijk als elk ander Unidek-element.”

Veel meet- en zaagwerk
De woning in Vollenhove is ontworpen door het plaatselijke bureau O + M team 2. Het bestek vermeldde geen specifiek product of merknaam, alleen dat het dak aan de EPC-eis diende te voldoen. Mede op advies van Roskam is gekozen voor het Unidek Kolibrie 4.0 R element. De architect ontwierp een stolpwoning waarbij aan de voorzijde in een dakvlak een dakkapel is opgenomen. Voor Roskam brengt dat het nodige meet- en zaagwerk met zich mee. Hij heeft besloten om dat zelf te verzorgen. “In principe is het mogelijk om de elementen al in de fabriek op maat te laten zagen. Je bestelt de elementen dan op basis van de tekeningen maar dat leek me bij dit dak toch wel riskant. Je kunt je dan vrijwel geen afwijking meer permitteren. Nu meten we het dak voor elk element nauwkeurig in en zagen het vervolgens op maat. Het ruitmotief op de folie aan de buitenzijde is daarbij trouwens een handig hulpmiddel. En dat werkt ook heel praktisch bij het vastspijkeren in de gording. Door het ruitmotief kan je vrij exact bepalen waar de gording onder het element precies ligt.”

Zonder kraan naar boven
Voor grotere werken huurt Roskam doorgaans een kraan in om de elementen op het dak te brengen. Bij dit bewerkelijke dak zou een efficiënte inzet van de bouwkraan niet mogelijk zijn. Maar het blijkt geen enkel probleem te zijn om de elementen met de hand omhoog te brengen. Twee man zetten het element rechtop tegen de steiger en vervolgens wordt de plaat naar boven geschoven. Met de meegeleverde haaknagels van 26 centimeter worden de Kolibrie 4.0 R elementen langs elke tengel bevestigd. Voor de opname van de afschuifkrachten worden extra houtdraadbouten in de gording gedraaid.

Groeiende vraag
De Unidek Kolibrie elementen heeft Bouwbedrijf Roskam betrokken via Imabo De Veluwe. Volgens Theo Aerts, werkzaam bij de bouwmaterialenhandel, neemt de vraag naar dit type element met de dag toe. “Aannemers hebben altijd een duidelijke voorkeur voor een bepaald product. Als ze eenmaal voor iets gekozen hebben, houden ze daar graag aan vast. Er zijn echte Unidek adepten bij. Met dit element kunnen zij moeiteloos beantwoorden aan de EPC-eis terwijl de verwerking net zo simpel is als bij ieder ander hellend dak element van Unidek.”

Kwaliteit en verwerkingsgemak
Gerben Roskam is ook zo’n ondernemer die ooit voor Unidek heeft gekozen. Natuurlijk houdt hij de prijsontwikkeling van concurrerende producten goed in het oog, maar voorlopig heeft hij geen enkele reden om over te stappen. “Kwaliteit en verwerkingsgemak wegen voor mij zwaar, maar daar moet wel een goede prijs bij passen. De prijsschommelingen van bouwmaterialen kunnen soms heel groot zijn. Bij Unidek is me dat nooit duur komen te staan. Via Imabo word ik altijd tijdig geïnformeerd waarna de prijs ook vast ligt. Want afspraak is afspraak.”

 

 

www.unidek.nl